Využi skvelý vernostný program
Vyhľadávanie

Ako ušiť - Obal na laptop

Na jeho ušitie som si vybrala dve rôzne bavlnené látky, nažehľovací vatelín, nažehľovaciu výstuhu, zips a farebne pasujúce nite.

Ako ušiť - Obal na laptop


Z vrchnej trojuholníkovej látky, z ružovej podšívky, nažehľovacieho vatelínu a nažehľovacej výstuhy som si vystrihla obdĺžniky. Zo všetkých po dva kusy. Laptop som položila na látku a z každej strany som pridala 5 cm. Nažehľovací vatelín som nažehlila na podšívku a výstuhu na trojuholníkovú látku.

Ako ušiť - Obal na laptop

Potom som si z tvrdého papiera vyrobila maketu laptopu. Vystrihla som ju o 2-3 centimetre väčšiu ako je samotný laptop a obkreslila som ju na obdĺžniky vystuženej trojuholníkovej látky.


Ako ušiť - Obal na laptop


Potom nasledoval krok, o ktorom som si myslela, že bude najproblematickejší. Prišitie zipsu. Našťastie to tak nebolo :-) Zips som priložila na lícovú stranu (na tú peknú) trojuholníkovej látky, tak aby bol bežec zipsu otočený do stredu látky. Ako som sa blížila k rohu, zips som otvorila a jeho vonkajšie okraje som nastrihla, aby sa okolo neho pekne obtočil.

Ako ušiť - Obal na laptop

Ako ušiť - Obal na laptop


Takto som pokračovala pozdĺž druhého rohu až po dĺžku, ktorú som si zvolila. Zips bol dosť dlhý, aby pokryl aj tri strany obalu, ale teraz som sa rozhodla len pre otvor na vrchu obalu. Zips som potom ešte prišila fercovacou niťou a špendlíky som vybrala. To isté som urobila aj na druhom obdĺžniku trojuholníkovej látky. Dôležité pritom bolo neustále si kontrolovať ako špendlím zips a či sú látky po jeho zapnutí otočené lícom k sebe, a či bežec zipsu smeruje medzi ne do vnútra, aby bol po vyvrátení látky zvonku.

Ako ušiť - Obal na laptop

Zips som potom rozopla a na jednom z obdĺžnikov trojuholníkovej látky som zúbky zipsu trochu pritlačila smerom do stredu trojuholníkovej látky a lícom k lícu som na trojuholníkovú látku s prišitým zipsom priložila podšívku s nažehleným vatelínom. Všetky tri vrstvy, trojuholníkovú látku, zips a podšívku, som najprv zošpendlila a potom zostehovala fercovacou niťou. Zúbky zipsu pritom museli smerovať dovnútra a steh bol po vonkajšom okraji zipsu. To isté som zopakovala na druhom obdĺžniku trojuholníkovej látky. Takto pripravené trojvrstvové obdĺžniky som pozdĺž zipsu zošila strojom a okraje som zostrihla na 1 cm. Rohy som kolmo nastrihla ako pri zipse. S ostatnými okrajmi som zatiaľ nič nerobila.

Ako ušiť - Obal na laptop

Takto to vyzeralo po zošití a prevrátení na líc. Zúbky zipsu boli vonku a po zapnutí zipsu spolu všetko sedelo :-) Bežec vonku, zips funkčný, švy vnútri medzi podšívkou a trojuholníkovou látkou, podšívka vnútri správne otočená. Zvýšená pozornosť pri fercovaní a špendlení sa mi vyplatila ;-)

 

Ako ušiť - Obal na laptop

Dostala som sa do tohto bodu.

Ako ušiť - Obal na laptop

Už bolo potrebné iba zošiť podšívku a vonkajšiu trojuholníkovú látku tak, aby bol šev vnútri. Chvíľu mi trvalo, kým som si vedela predstaviť ako to docielim. Pomohol internet :-)

 

Najprv som pootvorila zips, aby som ho neskôr pri prevracaní do lícu vedela otvoriť úplne. Podšívku som vyvrátila do rubu, aby boli pekné strany obrátené smerom k sebe a trojuholníkovú látku som otočila hore, aby mi nezavadzala pri zošívaní podšívky. Okraje podšívky som zahla do rubu, aby sa mi pri šití ľahšie pracovalo. Zošpendlila som ich a pre kontrolu som do nej vložila laptop, aby som sa uistila, že sa do nej vojde a bude mať dostatok miesta. Toto som kontrolovala často. Potom som strojom k sebe zošila okraje podšívky a rohy. Strednú časť spodného okraja som nezošila. Cez ňu som potom obal vyvrátila na lícovú stranu a zašila ju až na záver.

Ako ušiť - Obal na laptop

Keď som to mala hotové, úplne som otvorila zips a podobne som zošila diely trojuholníkovej látky lícom k sebe s tým rozdielom, že som vrstvy zošila bez medzery, vcelku. Okraje som zostrihla a rohy kolmo nastrihla, aby sa dali pekne po prevrátení vyformovať.

Ako ušiť - Obal na laptop

Ako ušiť - Obal na laptop

Ako ušiť - Obal na laptop

Cez nezošitý okraj podšívky som zošitú trojuholníkovú látku pretiahla zvnútra von a vyvrátila zároveň aj podšívku do líca.

 

A tu je spomínaný záver. Voľné okraje podšívky som zahla dovnútra, zošpendlila a zošila strojom. Dá sa to urobiť aj skrytým stehom, aby šev nebolo vidieť.

Ako ušiť - Obal na laptop

Ako ušiť - Obal na laptop

Ako ušiť - Obal na laptop

Podšívku som už len prevrátila dovnútra a overila, či sa do obalu laptop vojde. Miesta tam má habadej :-)

Je to preňho skvelé odpočívadlo po práci :-) Určite by si ho pochvaľoval. Neviem ako som bez neho mohla žiť :-) Čo ja? Laptop!

Ako ušiť - Obal na laptop


Ivanka Gobalová.

E-mail Facebook Instagram