Články Všetky kategórie
Blog
Kontakt

Ako ušiť - Zamatové šaty

Šaty odjakživa patrili neodmysliteľne do šatníka žien. Dnes už síce radšej siahame po pohodlí riflí či nohavíc, no aj napriek tomu sa vždy nájde nejaká príležitosť, na ktorú je dobré mať nejaké tie šaty v zálohe. V dnešnej dobe je mnoho materiálov, ktoré dokážu zaujať, či už tyl s vyšívanými aplikáciami, satén alebo napríklad zamat. Pokiaľ sa pri výrobe pohráme s dĺžkou sukne, môže vzniknúť aj omnoho spoločenskejší model šiat.



1. Ako prvé si látku preložíme na polovicu a dvakrát na ňu prekreslíme prednú časť strihu.
2.-3. Po stredovej línii strihu je nutné obe strany zošiť, týmto zošitím docielime plastický tvar strihu. Ďalej si tieto dve časti položíme na seba lícnou stranou a po všetkých okrajoch zošijeme.
4. Na výrobu zadnej strany zopakujeme rovnaký postup ako pri výrobe tej prednej. Na preloženú látku si prekreslíme strih zadnej časti a vystrihneme. Takto vystrihnuté kusy látky si na seba položíme správnymi stranami a po okrajoch zošijeme. POZOR nezošívame strany, na ktoré pribudne zaväzovanie.
Prednú a zadnú stranu vrchného dielu k sebe prišijeme ramienkami a bočnými stranami.
5.-6. Z rovnakej látky si prešitím vytvoríme pás, ktorý rozstriháme na 8-10 kratších pásikov. Tieto pásiky preložíme na polovicu a vložíme ich do zadnej nezošitej časti a následnej prišijeme.



7. Na výrobu spodnej časti šiat potrebujeme rovnakú látku, ktorú preložíme na polovicu a od rohu si nameriame oblúk v polovičnej mierne nášho obvodu pása. Dĺžka sukne závisí od vašich preferencii.
8. Celý spodný okraj sukne zaendlujeme.
9. Na zaväzovanie je len vrchná časť šiat a na tú spodnú je potrebné prišiť zips. Vyberieme buď skrytý alebo taký, ktorý ladí svojou farbou s farbou látky.
10. Posledným krokom, ktorý nám zostáva vykonať je zošiť vrchnú časť s tou spodnou, navliecť ladiacu stuhu do zavinovania a šaty sú na svete. Nezabudnite dbať na to, aby bol zips v presnom strede zavinovania.





Lenka Pievarová
 
Sme tam kde ste aj vy

Nepremeškajte akcie a zľavy

Prihláste sa k odberu nášho newsletteru.